مقالات

در وبلاگ توزین صنعت آفاق، سعی کردیم اطلاعات کاربردی و مفیدی را در مورد ترازوها و  نحوه استفاده از آن ها در اختیارتان قرار دهیم.

علل نوسان وزن در طول روز !

علل نوسان وزن

شاید شما هم تجربه نوسان وزن در طول روز را داشته باشید و به همین دلیل با جستجوی علل نوسان وزن در طول روز، به این مطلب از وبلاگ ما هدایت شده باشید. بالا و پایین نشان دادن وزن توسط ترازو وزن کشی خانگی باعث سردرگمی بسیاری از افراد می شود. این سردرگمی به ویژه برای افرادی که در حال کاهش وزن هستن و تغییرات وزن خود را به صورت مداوم چک می کنند بیشتر است. آیا ترازوی وزن خانگی شما خراب است؟ یا این نوسان وزن علل دیگر دیگری دارد؟ تا پابان این مطلب با ما همراه باشید تا جواب خود را بیابید.

نوسان وزن ناشی از مواد غذایی

مواد غذایی و انواع خوراکی ها و نوشیدنی ها، تاثیر به سزایی در نوسان وزن شما در طول روز دارند که در این جا به برخی از آنها خواهیم پرداخت.

تغییرات وزن ناشی از وزن غذا

اگر یک بار صبح زود وزن خود را اندازه گیری کنید و یک بار دیگر بعد از مصرف غذا ( وعده ناهار ) خود را وزن کنید. متوجه می شوید که مقداری وزن شما افزایش یافته است. آب و مواد غذایی به خودی خود و بر اساس میزان مصرف دارای وزن می باشند و تا زمانی هضم و جذب بدن نشوند می توانند نیم کیلو تا 2 کیلوگرم عقربه ترازو را بیشتر نشان دهند.

نقش سدیم بر تغییرات وزن

خود سدیم به صورت مستقیم نمی تواند باعث افزایش وزن شود اما مصرف زیاد سدیم موجب احتباس آب در بدن شده و این آب اضافی می تواند، موجبات افزایش وزن را فرآهم کنید. میزان احتباس آب در بدن در افراد مختلف متفاوت است و از فردی به فرد میتواند بیشتر یا کمتر باشد. بعضی از افراد به سدیم حساس هستند و احتباس آب زیادی در سلول هایشان ایجاد می شود. افرادی که انسولین مصرف می کنند معمولا به سدیم حساسیت بیشتری دارند.

علاوه بر نمکی که بر سر میز غذا استفاده می کنیم، برخی از غذاها مانند رب گوجه فرنگی، نان و سایر محصولات هم دارای نمک هستند. از طرفی نمک در غذاهای بسته بندی شده و فرآوری شده مانند انواع کنسروها بیشتر از حد معمول است. لذا توصیه می شود برای اینکه نوسان وزن کمتری را تجربه کنید، مصرف این نوع غذاها را به حداقل برسانید.

نقش کربوهیدرات بر تغییرات وزن

طبق تحقیقات جیم وات به ازای هر گرم مصرف کربوهیدرات، 3 گرم آب در بدن ذخیره می شود. شاید تجربه این را داشته باشید که گاهی بعد از خوردن غذا عدد ترازو بیشتر از زمان های دیگر است. اگر دقت کنید متوجه می شوید زمان هایی که غذاهای سرشار از کربوهیدرات در یک وعده غذایی مصرف می کنید افزایش وزن بیشتری را نسبت به سایر زمان ها داشته اید. غذاهایی مانند سیب زمینی، برنج، ماکارانی و غیره دارای کربوهیدرات زیادی هستند. گاهی پاستا یا ماکارانی ها خوش نمک یا پرنمک هم استفاده می شوند که در این صورت احتباس آب حاصل از سدیم نیز به آن اضافه می گردد.

اجابت مزاج و نوسانات وزن

تحقیقات مختلفی در مورد میزان و مقدار وزن مدفوع و ادرار شده است که نتایج مختلفی را در پی داشته است. در برخی از این تحقیقات میزان دفع مواد زائد از طرق مدفوع و ادار را برابر 30 گرم برای هر 6 کیلو گرم وزن می دانند که دراین صورت برای یک فرد با وزن 60 کیلوگرم معادل 300 گرم خواهد بود. برخی دیگر از محققان میزان متوسط دفع را عددی بین 125 تا 170 گرم در روز می دانند. برخی از تحقیقات بر این اعتقادند که وزن مدفوع فردی با جسه متوسط، 106 گرم در روز است.
به هر حال، طبق نتایج فوق این نتیجه به دست می آید که وزن مدفوع به مقداری نیست که بتواند باعث نوسانات عمده وزن در طول روز گردد.

نوسان وزن ناشی از مصرف الکل

الکل و مشروبات الکلی بسیار مدر هستند و حدود 20 دقیقه پس از مصرف الکل، آب بدن از طریق ادرار دفع شده و موجب می گردد تا یک کاهش وزن ناگهانی را تجربه کنید. معمولا افرادی که مصرف الکل دارند علاقه مند به مصرف غذاهای پرنمک هستند. از طرفی بدن به دلیل اینکه کمبود های ناشی از ادرار را جبران کند مقداری آب در بدن ذخیره می کند. این احتباسات آب موجب افزایش وزن بدن می گردد.

تغییرات وزن بر اثر ورزش

ورش ها معمولا به دو دسته هوازی و قدرتی تقسیم می شوند. هر فرد به صورت متوسط با یک ساعت ورزش هوازی چیزی بین 800 تا 1330 میلی لیتر آب از دست می دهد. بنابراین شما می بایست در طول ورزش هوازی به میزان کافی آب بنوشید. در صورتی که بعداز تمرینات هوازی خود متوجه کاهش وزن شدید، خوشحال نباشید بلکه این زنگ خطری برای کم آبی بدن شماست و می بایست به میرا ن لازم آب مصرف کنید.
در تمرین های قدرتی که به عضله سازی کمک می کند نیز، بدن به صورت خودکار مقداری آب در عضله هایی که در حال رشد هستند ذخیره می کند. تا بتواند پارگی های ریز ناشی از تمرینات ورزشی را ترمیم کند.

تاثیر سیکل قاعدگی بر نوسانات وزن

شاید این تجربه مشترک بین خانم ها باشد که در زمان های پیش از قاعدگی (دروه pms) و در روزهای ابتدایی خونریزی قاعدگی دچار نوسان وزن شده باشند. آنچه تحقیقات درباره تغییرات هورمونی و تاثیر آن بر افزایش یا کاهش وزن انجام شده است نشان می دهد که ارتباط مستقیمی بین تغییرات هورمونی و نوسانات وزنی وجود ندارد. پس سوال این است که تغییرات وزنی این دوره ناشی از چه می باشد؟ طبق آنچه در قسمت تغییرات وزنی ناشی از مصرف خوراکی ها گفته شد، ولع خوردن کربوهیدرات و تنقلات و غذاهای پرنمک که در نهایت موجب احتباس آب می شود می تواند موجب افزایش وزن در این دوران شود.

نوسان وزن بر اثر مصرف دارو

داروها می توانند تاثیرات متفاوتی روی بدن داشته باشند که یکی از این تاثیرات روی وزن شماست. برخی از داروها با تاثیری که روی اشتها می گذراند موجب افزایش وزن می شوند. برخ دیگر از داروها موجب احتباس آب در بدن شده و باعث اضافه وزن می گردند. برخی دیگر نیز به دلیل تاثیراتی که روی جذب گلوکوز دارند موجب چربی در میانه بدن می شوند.
داروهایی که برای دیابت، فشارخون بالا، صرع, تغییرات خلقی تجویز می شوند عموما این تاثیرات را دارند. بسته به بدن فرد ممکنه است این اضافه وزن چیزی در حدود 2 کیلوگرم در سال یا حتی یک کیلوگرم در هر ماه باشد. اما چنانچه دچار نوسان وزن چشم گیری شدید می بایست با پزشک خود این مطلب را در میان بگذارید.

منبع : verywellfit.com/ elmevarzesh.com

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

سایر مقالات وبلاگ